Hoe werkt Diamond Painting

Gepubliceerd op 14 juni 2020 om 18:17

jgjcompleet diamond painting ronde steentjes Goeree Overflakkee Oude-Tonge
jgjcompleet diamomnd painting vierkante steentjes Goeree Overflakkee Oude-Tonge

Je hoort het steeds vaker: diamond paintings maken. Maar wat moet je eigenlijk doen? Hoe werkt het en wat heb je er voor nodig? Kan iedereen dit?

 

Wat heb je nodig?

De diamond painting wordt eigenlijk bijna altijd (in onze webshop altijd) compleet geleverd. Er is een canvas met de afbeelding, de steentjes die je nodig hebt, een pen, wax en een bakje. Dit heet een diamond painting kit.

 

Hoe ga je te werk?

Vaak komen de paintings opgerold binnen. Als eerste kan je het beste de painting onder iets liggen zodat hij plat wordt. Denk bijvoorbeeld aan een boek o.i.d. Op het canvas zit een beschermlaag voor de plaklaag. Haal een klein stukje van de beschermlaag omhoog en dus niet helemaal! Als je de beschermlaag er helemaal afhaalt dan heb je kans dat de plaklaag niet meer goed plakt in de loop van de tijd. Op het canvas vind je symbolen die gelinkt zijn aan de kleurnummers van je steentjes. Pak de juiste kleur en plak het steentje op het goede symbool. Hoe doe je dat: Er zit een pen bij met een holle punt (haha dat klinkt ook raar!) Die holle punt duw je in de wax en draai je een beetje rond. De wax zit nu in het holletje van je pen en op deze manier blijft je steentje eraan plakken zodat je het weer op je canvas kan plakken. En that's it!

 

Verschillende varianten

Diamond paintings zijn er in verschillende varianten. 

Er zijn paintings waar je alleen de afbeelding beplakt met steentjes en er zijn paintings waar je het canvas helemaal mee bedekt.

Mijn eerste diamond painting was een miskoop. Ik dacht, ik bestel er gewoon eentje en dan kijk ik wel hoe dat werkt. Ik had natuurlijk een verkeerde besteld. Dit was een variant waar je alleen de afbeelding beplakt met ronde steentjes. Dat betekend dus dat je een soort schilderij hebt met, in mijn geval, alleen een husky die beplakt moest worden. Het eindresultaat was dat de steentjes erg varieerden van maat en dus de afbeelding er heel raar uit kwam te zien!  Op dat moment wist ik in ieder geval waar ik op moest letten als ik een diamond painting wilde kopen. Maar nog een probleem: nergens in de buurt bij ons (Goeree Overflakkee) is een winkel te bekennen die diamond paintings verkoopt dus maar weer op internet besteld. Dit keer is het gelukkig wel goed gegaan.

 

Diamond painting ronde steentjes

Omdat ik de eerste painting die ik kocht, gelijk weer in de prullenbak heb gegooid, was ik niet enthousiast van de ronde steentjes.

Dat is nu wel anders geworden! Ronde steentjes hebben een zeer mooie kleur en geven een extra schittering op het resultaat. De ronde steentjes zijn sneller en makkelijker te plaatsen en het resultaat is erg mooi. In vergelijking met de vierkante steentjes blijf je een beetje canvas zien, omdat de steentjes niet nauwsluitend zijn. Maar dat geeft ook een mooi resultaat. Dit kan je bovenaan zien. De roos is met ronde steentjes gemaakt. Wel moet ik erbij vermelden dat ik alleen full diamond paintings maak en daar sta ik ook volledig achter. Het resultaat met een full painting is, naar mijn idee, veel mooier dan alleen een afbeelding op de canvas. Kijk maar eens op de site naar ons assoriment Ronde steentjes

 

Diamond painting vierkante steentjes

Als je wilt werken met de vierkante steentjes heb je iets meer geduld nodig. De steentjes passen precies in het vakje dus schuin plakken is er niet bij. Zit er een steentje niet goed, dan kom je bij de volgende steentjes niet meer uit, dus dit is wel precisie werk! Als de painting eenmaal klaar is, heb je wel een prachtig strak resultaat! Ook voor de vierkante steentjes geldt, dat ik volledig achter de full paintings sta.

Let er wel op dat je goed begint met de eerste rij van de steentjes!!

 

Kwaliteit van de paintings

Er zijn zoveel aanbieders van de paintings dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar welke zijn goed? Dat is een kwestie van uitproberen en goed te lezen op de site. Geven ze kwaliteitsgarantie? Is de prijs niet te goedkoop? Kan je de painting terugsturen? Hier is waar ik voor sta: een goede kwaliteit is belangrijk bij ons.

 

Tricks bij diamond painting

* Begin met een liniaal o.i.d. om recht te beginnen met je steentjes.

* Door het oprollen kan het voorkomen dat er een luchtbel onder de plaklaag zit: 

     - snij voorzichtig met een mesje de luchtbel door en wrijf het weer goed tegen de canvas aan of

     - strijk de canvas (met beschermlaag natuurlijk) met een theedoek erover. Niet te warm!!!

* Is er iets op je plaklaag gevallen? Een babydoekje doet wonderen!

* Gaat er toch een stukje plaklaag los? Bij de boekenwinkel kan je een lijmroller halen zodat je dat stukje overnieuw kan lijmen.

 

Diamond Painting klaar en dan?

Er zijn verschillende manieren om je diamond painting op te hangen

* Het beste is een fotolijst

* Je kunt hem ook op canvas plakken

* Ook wordt er wel een houten frame gebruikt. Dit geeft ook een mooi resultaat

* De makkelijkste manier is om plakgum te gebruiken en hem zo aan je muur te hangen

 

Buiten ophangen?

* Wil je hem buiten hangen? Let er dan op dat de fotolijst waterdicht is!

* En hang hem niet in de zon: door de warmte kunnen de steentjes losraken door het zacht worden van de lijm.

 

 

En verder; diamond painting is heerlijk ontspannen en erg leuk om te doen. Pas op! Het kan ook erg verslavend zijn.... bij mij in huis hangt er al aardig wat haha.

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.